Partners at Work B.V.

Hooftlaan 1
1401 EA te Bussum
The Netherlands

Routeplanner

Tel: +31 (0)35 6940425

info@partnersatwork.nl

Movers & Shakers

Erik Goris

APFA (pensioenfonds van Aruba) Directeur Beleggingen

Na een start als advocaat in fusies en overnames en private equity bij Allen & Overy heb ik me bij ING doorontwikkeld tot corporate finance specialist. Daarna ben ik een aantal jaar met een eigen bedrijf actief geweest als adviseur voor institutionele investeerders bij directe investeringen en vermogens- en risicobeheer.

In 2010 ben ik benoemd tot directeur Asset Liability Management en Beleidsadvies bij pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM. Afgelopen twee jaar heb ik voor PGGM als voorzitter het algemeen pensioenfonds opgezet.

 

Je hebt een carrière switch gemaakt met een grote impact voor je privé leven. Hoe ben je hiertoe gekomen?

Er kwamen vorig jaar voor ons een aantal zaken samen. Toen duidelijk werd dat PGGM wilde stoppen met het algemeen pensioenfonds ben ik samen met mijn vrouw na gaan denken over de toekomst. We zagen een kans om te “resetten”. Het leek zonde om tot je 70e in een streep door te werken en je achteraf te realiseren wat je hebt gemist of had willen doen. We hebben allebei veel internationaal gewerkt en in het buitenland gewoond. Het leek ons geweldig dat met de kinderen te kunnen doen. Toen kwam de rol bij APFA voorbij. Na een uitgebreid bezoek aan Aruba en kennismaking met het eiland, de mensen en de organisatie waren we snel verkocht. Omdat ook de kinderen enthousiast waren, hebben we de knoop direct doorgehakt.

 

Wat zijn voor jou in deze functie de belangrijkste uitdagingen?

Het pensioenfonds speelt een grote rol in de oudedagsvoorziening van de mensen op Aruba. Daarnaast heeft het als grote investeerder een directe impact op de mensen en economie van Aruba. Hierin is het pensioenfonds zeer vooruitstrevend en staat het aan de vooravond van een verdere ontwikkeling van de beleggingsorganisatie en -portefeuille. Een van de belangrijkste uitdagingen hierin is het doorontwikkelen van de lokale portefeuille. Het is bij wet verplicht meer dan de helft van de portefeuille te beleggen op Aruba. Momenteel bestaat de portefeuille voor het overgrote deel uit overheidsobligaties en onderhandse leningen voor overheidsgerelateerde projecten. We gaan daarom op zoek naar andere investeringsmogelijkheden. Die zien we in de toeristische industrie, vastgoed en duurzame projecten. Zo is er op het eiland veel behoefte aan betaalbare woningen voor jonge gezinnen en ouderen en we onderzoeken met de overheid hoe we hier invulling aan kunnen geven. Ook is Aruba net als andere zogenaamde small island developing states kwetsbaar voor klimaatverandering en economisch afhankelijk van import uit andere landen. Zo leidt de politieke en economische situatie in buurland Venezuela direct tot hogere prijzen voor groente en fruit. Met de juiste investeringen in bijvoorbeeld ecologische landbouw kunnen we bijdragen aan een grotere onafhankelijkheid van Aruba op dit gebied. De uitdaging is dit met beperkte ruimte en middelen te realiseren in een speelveld waar alle stakeholders dicht op elkaar zitten. Dit vraagt de nodige diplomatie, creativiteit en vasthoudendheid. Ik doe dit samen met het enthousiaste beleggingsteam.

 

Wat zijn jouw persoonlijke uitdagingen voor de toekomst?

Ik vind het belangrijk open te blijven staan voor verandering en beweging. Dat geldt voor alles, maar zeker ook voor beleggen. Privé is de uitdaging om met elkaar te blijven genieten van het schitterende eiland waar we nu wonen en een nieuw werelddeel te verkennen. De eerste trips naar Panama en Colombia worden al gepland.

Terug naar overzicht