Lid RvT kwaliteit en veiligheid Dianet

Dianet
11-11-2024    2024-00157  

Dianet  
Dianet is een privaatrechtelijke stichting en behoort als zelfstandig dialysecentrum tot de categorale ziekenhuizen. De statutaire hoofdvestiging bevindt zich in Utrecht. Dianet bestaat uit twee locaties in Utrecht (logistiek, technische dienst en stafafdelingen in Lunetten) en een dialysecentrum naast het Diaconessenhuis en in Amsterdam (drie dialyseafdelingen in het Amsterdam UMC).  

Dianet is dé grondlegger van de Thuisdialyse, die in vrijwel heel Nederland wordt aangeboden, zowel bij de patiënt thuis als in zogenaamde Dianet-dialysehubs. Dit doet Dianet middels duurzame samenwerkingsrelaties met nefrologen in ca 40 ziekenhuizen voor wie zij een natuurlijke professionele partner is op het gebied van thuisdialyse. 

Zelfstandigheid van zowel de patiënten als medewerkers is een belangrijke kernwaarde van Dianet. Het doel is om de kwaliteit van het leven van de patiënt en zijn leefomgeving te bevorderen. Kwalitatief goede zorg te leveren binnen een kostendekkend bedrijfsmodel. Voor de gepassioneerde en professionele medewerkers binnen Dianet is zij een aantrekkelijke werkgever en biedt zij een diverse en afwisselende werkomgeving en staat het verrijken van kennis hoog op de agenda. 

Dianet is een platte organisatie, met de zorgeenheid als kleinste organisatorische eenheid. De bestuurder is integraal verantwoordelijk voor Dianet organisatie en telt drie resultaatverantwoordelijke eenheden (RVE’s): Oost (locatie Utrecht), West (locatie Amsterdam) en thuisdialyse. Het primaire proces is leidend binnen de RVE’s. 

De medisch directeur is samen met de directeur zorg eindverantwoordelijk voor de prestaties van de RVE’s. Het primaire proces is leidend binnen de RVE’s. De medisch directeur is primair aanspreekpunt voor de medische inhoudelijke zorg. De directeur zorg is verantwoordelijk voor de zorgprocessen. De ondersteunende diensten vallen onder de verantwoordelijkheid van de Directeur Bedrijfsvoering, zoals financiën, ICT en vastgoed. Dianet beschikt over een solide financiële basis en blijft zich steeds verder ontwikkelen met een focus op het leveren van hoogwaardige zorg en het realiseren van een toekomstbestendige bedrijfsvoering. Bij Dianet werken in totaal circa 260 fte, een kleine 400 medewerkers. De omzet bedroeg in 2023 circa € 40 miljoen.

Mevrouw Carine Mijnarends is de bestuurder, zij is ook voorzitter van het Directieteam. Verder hebben een Medisch Directeur én de Directeur zorg aangevuld met de Directeur Bedrijfsvoering en de manager HR zitting in het Directieteam dat verantwoordelijk is voor de strategie, marktpositie, continuïteit en duurzame ontwikkeling van Dianet. De bestuurder rapporteert aan de Raad van Toezicht en is het primaire aanspreekpunt en verantwoordelijk voor het functioneren van Dianet. 

De bestuurder heeft de eindverantwoordelijkheid voor strategische vraagstukken, veranderings-management, het ontwikkelen van de (algemene) beleidskaders, organisatie brede kwaliteitsbewaking. 

Zowel met de Ondernemingsraad als met de Cliëntenraad wordt goed samengewerkt met als insteek de kwaliteit van zorg voor patiënten te bewaken, handhaven en waar nodig te verbeteren en ook een plezierige en veilige werkomgeving te creëren voor de medewerkers.

De Raad van Toezicht van Dianet  
De raad van toezicht bestaat op dit moment uit 5 leden. Per 1 januari 2025 neemt het lid raad van toezicht met profiel K&V dat in de raad is benoemd op voordracht van de Cliëntenraad afscheid vanwege persoonlijke redenen. Ook neemt per 1 februari 2025 het lid raad van toezicht met profiel Financiën afscheid na het verstrijken van haar benoemingsperiode. Daarom is de raad van toezicht op zoek naar twee nieuwe leden. Dit profiel is voor de expertise Kwaliteit & Veiligheid. Het profiel Financiën leest u hier
Op dit moment bestaat de Raad van Toezicht nog uit de volgende leden:
De mevrouw Marlies de Ruyter de Wildt; Voorzitter 
Mevrouw Eveline Bongers MBA; Vice Voorzitter
Mevrouw Artine de Jong, lid en op voordracht van de cliëntenraad en voorzitter commissie K&V
De heer Huybert van Eck, voorzitter remuneratiecommissie, lid commissie K&V
De heer Monir Toutouh, voorzitter auditcommissie  

De leden worden benoemd voor een periode van vier jaar, met de mogelijkheid om deze termijn één keer te verlengen. De Raad van Toezicht vergadert minimaal zes keer per jaar met de bestuurder. Daarnaast vergaderen de commissies twee à drie keer per jaar en vindt overleg plaats met de ondernemingsraad en de cliëntenraad. Tot slot zijn er werkbezoeken en enkele bijeenkomsten waar aanwezigheid van (een vertegenwoordiging van) de Raad van Toezicht wenselijk is.

Ontwikkelingen en aandachtspunten 
Om ook in de toekomst de kwaliteit en toegankelijkheid van de dialyse zorg te kunnen blijven leveren, moet Dianet kritisch kijken naar welke zorg ze verlenen en hoe zij dat gaat organiseren. Dianet heeft vier strategische pijlers gedefinieerd die daaraan richting geven:

  1. Dianet faciliteert (zelfstandigheid in) thuisdialyse met als doel: zo veel mogelijk zelfstandig thuis en waar nodig ondersteund in een hub/centrum. 
  2. Dianet gaat haar zorg slimmer organiseren met als doel: toegankelijk houden van dialysezorg voor dialysepatiënten ondanks krapte op de arbeidsmarkt. 
  3. Dianet helpt patiënten beter bij het maken van de juiste keuzes met als doel: meer regie hebben op de instroom van nieuwe patiënten. 
  4. Dianet: moet actief inspelen op innovatie en onderzoek om de (dialyse)zorg van de toekomst vorm te kunnen geven.

Daarnaast is het voor Dianet van belang om de samenwerking met ziekenhuizen én andere stakeholders in de regio, de komende jaren te verdiepen. Dit betekent dat de samenwerking vanuit een bestuurlijk, medisch, infrastructureel en logistiek perspectief verder geïntensiveerd zal worden met blijvende aandacht voor innovatie. 

Raad van Toezicht
De vijfhoofdige Raad van Toezicht (RvT) houdt toezicht op het beleid en de resultaten van Dianet en beoordeelt of deze in lijn zijn met de vastgestelde beleidsplannen en hun maatschappelijke doelstelling. De RvT ondersteunt de organisatie bij de maatschappelijke opdracht en de strategie, ze hecht aan waarde gedreven toezicht, gaat uit van vertrouwen en zoekt de dialoog en verbinding, ze is open en transparant en hecht aan reflectie en lerend vermogen. Daarnaast is ze als sparringpartner voor de bestuurder, ook actief betrokken bij onder andere zorgvernieuwing. Deze stijl kenmerkt zich ook in de samenwerking tussen de Raad van Toezicht en de bestuurder.  

Binnen de Raad van Toezicht zijn drie commissies actief: de Auditcommissie, een Commissie Kwaliteit en Veiligheid en een Remuneratiecommissie.  

De principes van de Governancecode Zorg worden door Dianet toegepast en zijn verankerd in de statuten van Dianet, het Reglement voor de Raad van Toezicht en het Reglement van het Bestuur. Belangrijke aandachtspunten bij een goede samenstelling van de Raad van Toezicht zijn overeenkomstig de code en de Wet Bestuur en Toezicht, zowel een bepaalde spreiding van de leeftijd van de leden als de verdeling van de functies over mannen en vrouwen. Verder zijn belangrijke aandachtspunten onder meer een diversiteit in deskundigheid, sociale, culturele, bedrijfsmatige en zorgachtergrond. De kwetsbaarheid van de cliënt en begeleider/ zorgverlener, het relationele karakter en de complexiteit van de begeleiding/ zorg, maken deze sector en daarmee het toezicht houden in de zorg tot een bijzondere opdracht. 

Toezicht houden is een samenspel van kennis, vaardigheid en houding. Om de rol van toezichthouder in deze sector in het algemeen, maar bij Dianet in het bijzonder goed te kunnen vervullen vindt de Raad van Toezicht het belangrijk dat men als collectief de volgende kwaliteiten heeft, waarbij eenieder zijn of haar deel inbrengt:

  • bestuurlijke competenties:
    • het vermogen om de strategie, het beleid, de processen en de resultaten van Dianet op hoofdlijnen te doorgronden en het functioneren van de Bestuurder te toetsen;
    • inzicht in de eisen die kwaliteit, doelmatigheid en continuïteit aan een organisatie als Dianet stellen en daaruit volgende mogelijke risico’s;
  • het vermogen tot distantie en betrokkenheid en ontvankelijkheid voor het brede maatschappelijke belang en het individuele belang van de cliënt/patiënt;
  • affiniteit, kennis en ervaring met zorg en welzijn in het algemeen en met de dialyse zorg in het bijzonder;
  • inzicht in de integrale bedrijfsvoering van een klein categoraal ziekenhuis en de realisering van haar maatschappelijke doelstellingen;
  • het vermogen om de inbreng van vrijwilligers en contactpersonen te optimaliseren;
  • een professionele toezichthoudende houding:
    • een warm hart voor zorg en welzijn, oog voor specifieke waarden, vertrouwensvol, loyaal;
    • oog hebben voor de doelgroep, waarbij hun medezeggenschap belangrijk is;
    • ontvankelijk, met aandacht, open, luisterend, observerend;
    • (zelf)reflectief, aanspreekbaar;
    • onafhankelijk, onbevooroordeeld proactief, eigenwijs;
    • moedig, doortastend, kritisch;
  • het vermogen om te schakelen tussen de verschillende rollen van toezichthouder te weten:
    • de wettelijke rollen van werkgever, adviseur, controleur, goedkeurder;
    • de ‘softe’ rollen: van de verbinder, de inspirator, de brainstormer en het geweten van de organisatie;
    • de beschikking over een netwerk dat de adviserende en toezichthoudende taak ten goede komt is een pré met de kanttekening dat er geen nauwe relaties met de bestuurder en de samenwerkingspartners van Dianet mogen zijn;
  • voldoende beschikbaarheid: 
    • de Raad van Toezicht komt volgens de statuten minimaal 6 keer per jaar bijeen. Daarnaast komen de afzonderlijke deelcommissies circa 3-4 keer per jaar bijeen. Tot slot houden de leden van de Raad van Toezicht contact met de organisatie door deelname aan bijvoorbeeld locatiebezoeken, themabijeenkomsten, ontmoetingen met de medezeggenschaporganen (OR en Cliëntenraad), het directieteam en beleidsbijeenkomsten.

Specifieke kenmerken
De kandidaat heeft de volgende kenmerken:

  • een academisch werk – en denkniveau en (bij voorkeur) kennis van ziekenhuiszorg/ en de inhoudelijke ontwikkelingen hierbinnen vanuit recente ervaring waarbij bestuurlijke competenties van belang zijn. Ook beginnende toezichthouders die hieraan voldoen worden uitgenodigd te reageren; 
  • ervaring met dialysezorg is een pré;
  • heeft aantoonbaar direct patiëntencontact en is in staat om in discussie het perspectief van de patiënt voor het voetlicht te brengen;
  • actuele kennis van de kwaliteits- en veiligheidsnormen in de zorg, initiatieven op het gebied van kwaliteitsbevordering en werkprocesverbetering, deskundigheidsbevordering en professionalisering is een vereiste;
  • is bekend met de rol en positie van de Cliëntenraad en is open en benaderbaar in de contacten met de CR. Heeft bij voorkeur ervaring met het ontwikkelen en verbeteren van patiënten participatie; is de hoeder van de dialoog vanuit het perspectief van de patiënten; 
  • visie op vergroting van de regelruimte op de werkvloer, regie bij de patiënt/cliënt en de consequenties voor de werkprocessen; 
  • heeft kennis van en ideeën over het werken in (regionale) strategische samenwerkingsverbanden en het IZA; 
  • beschikt over een zorgvuldige, reflectieve en prettig samenwerkende stijl met ruimte voor verschillende belangen en meningen;
  • is nieuwsgierig, combinatie van out of the box, doorpakkend en ambitierijk. 

De kandidaat beschikt over de persoonlijkheid om een kritische en stimulerende rol te vervullen bij de mening- en besluitvorming van de raad van toezicht en kan zo nodig naar interne en externe stakeholders een rol in het belang van de instelling vervullen. De kandidaat is een gerespecteerde gesprekspartner voor de bestuurder, de directieleden en de Ondernemingsraad, Cliëntenraad en indien gewenst andere relevante externe partijen, nationaal en in de regio.

Arbeidsvoorwaarden
Het lid raad van toezicht ontvangt een vergoeding in overeenstemming met de normen van de WNT en binnen de adviesregeling van de NVTZ (Klasse IV).

Proces
De wervingsprocedure wordt in nauwe afstemming met de Cliëntenraad en de Raad van Toezicht ingericht, onder begeleiding van mevrouw N. van Helsdingen van Partners at Work.

Kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek op in het tweede deel van december 2024 met de benoemingsadviescommissie, bestaande uit de onafhankelijk voorzitter van de Cliëntenraad, drie leden van de raad van toezicht en de bestuurder in haar rol als adviseur. Daarna zal de benoemingsadviescommissie een voorgenomen besluit nemen met betrekking tot de voorkeur kandidaat. Deze kandidaat krijgt een adviesgesprek met een delegatie van de Ondernemingsraad en de andere leden van de CR. Daarna zal de Raad van Toezicht de kandidaat binnen hun raad benoemen met inachtneming van de positieve uitkomsten van zowel de Cliëntenraad als de Ondernemingsraad  

Heeft u interesse in deze vacature uploadt uw CV en motivatie bij deze vacature via de link SOLLICITEER

Voor nadere informatie over deze vacature kunt u contact opnemen met Nicolette van Helsdingen: 035 – 548 0760 of 06-1469 0337 of per email: n.vanhelsdingen@partnersatwork.nl

Uiterste reactiedatum is: 25 november 2024

 
 

Apply