Dominique Dijkhuis

Dominique Dijkhuis studeerde financiële economie aan de VU en werkte ruim 11 jaar als vermogensbeheerder bij De Nederlandsche Bank, de Bank of England en F&C (nu BMO).  12 jaar geleden stapte ze over om haar kennis en ervaring in te zetten voor een maatschappelijk doel: Ze vervulde sindsdien bij DNB en AFM diverse toezicht rollen en leidinggevende functies. Sinds 2020 werkt Dominique als adviseur en professioneel bestuurslid.

Je hebt recent een carrière switch gemaakt. Wat was daarvoor je drijfveer?

De rode draad door mijn loopbaan is dat ik me graag bevind op het snijvlak tussen het systeem en het individu/ de individuele instelling. Na ruim 11 jaar toezicht wilde ik me directer inzetten voor een duurzamere financiële sector en het belang van het individu daarin. Het gaat me aan het hart dat ondanks onze welvaart, veel mensen in Nederland niet rond kunnen komen. Na een sabbatical waarin ik verschillende dingen heb onderzocht kwam ik erachter dat in de pensioensector alles samenkomt waar ik naar streef en wat ik kan en dat ik daar mijn basis wilde leggen. Het maatschappelijke past goed bij mij en het inherent lange karakter van een pensioenfonds ook: ik denk ook graag vooruit. Het speelveld van belanghebbenden, de stelselherziening, de toekomst van de sector, duurzaam beleggen, de lage rente en nu de crisis maakt het een complex en daardoor heel interessante context om in te werken. Een context die nieuw voor mij is maar met tegelijk veel raakvlakken met eerdere banen. En last but not least, een sector waar de mens (de deelnemer) echt centraal staat. Ik ben heel blij om me daarvoor te mogen inzetten.

Je bent (o.a.) bestuurslid met de portefeuille beleggingen bij Pensioenfonds DNB. Je start is een turbulente, Hoe was je eerste maand?

Het is natuurlijk een hele heftige en ongekende tijd. Ik heb echt te doen met de kwetsbaren in onze samenleving, zowel qua gezondheid als qua huishoudboekje, om het maar even concreet te maken. Het thuiswerken, zelfs met pubers, gaat gelukkig prima en is ook heel gezellig. Als portefeuillehouder op vermogensbeheer is het wel echt een hectische tijd om te beginnen. De markten zijn enorm volatiel en ook onze beleggingen zijn minder waard geworden. Maar ik kom er hierdoor ook snel in en weet al goed wat er in onze beleggingsportefeuille zit en waar de risico’s zitten. Ik lees veel en heb veel contact met onze uitvoerders. Ik zie dit ook als een kans om snel “up 2 speed” te komen. Wat dat betreft is het ook een hele boeiende tijd om te beginnen. En dat ik als belegger en toezichthouder meerdere financiële crisis heb meegemaakt helpt ook in het hoofd koel houden en dingen snel in de context te kunnen plaatsen. Als nieuw bestuur besloten we al snel dat we als geheel het crisisteam vormen. Dat zorgt snel voor veel verbinding in het team en meteen tot een prettige effectieve samenwerking.

Wat wil je bereiken op professioneel en persoonlijk vlak?

Dit is mijn eerste bestuursfunctie.  Gelukkig mag ik met ervaren bestuurders werken. Ik wil van hen leren en tegelijk mijn authenticiteit bewaren. Mijn ambitie is om een inhoudelijk sterk bestuurslid te zijn, in het bijzonder op vermogensbeheer. Ik sta voor bewuste en integere besluitvorming waarbij alle belangen en risico’s evenwichtig worden meegewogen. Verder wil ik me inzetten voor een eerlijk, solidair en transparant stelsel wat ook betaalbaar is op de lange termijn en waarin duurzaam belegd wordt.

Tekst: Baart Koster

Foto: Bettina Traas