Erik van der Steen

Ik ben na mijn studie bedrijfseconomie een carrière gestart bij KPMG als Register Accountant. Al snel voelde ik dat ik veel beter zou adviseren als ervaringsdeskundige. Ik ben overgestapt naar Philips en daar 10 jaar gebleven. Ik was als CFO verantwoordelijke voor verschillende organisaties in diverse markten en verschillende product divisies. Het thema in al mijn banen was visie, verantwoordelijkheid, transformatie en resultaten. In mijn laatste functie heb ik met enkele collega’s het eerste finance excellence programma van Philips gedefinieerd: Best in Finance. Daarna ben ik voor Shell gaan werken en heb ik gedurende 10 jaar een bijdrage geleverd aan Strategie, Finance Transformatie, M&A, Shared Services en Joint Venture management. Mijn laatste industriële ervaring was bij Maersk, daar was ik global Head of Finance van de Terminal divisie en verantwoordelijk voor, wederom, Finance Transformatie.

Waarom ben je overgestapt naar EY als Partner Finance Transformation?

Het leven is te kort voor één loopbaan. Het is leuk en waardevol een range aan ervaringen op te doen. Tien jaar geleden had ik het ‘stuurwiel’ niet kunnen loslaten. Wat ouder en hopelijk wat wijzer ben ik op een punt gekomen dat ik graag wil blijven doen waar ik enorm gepassioneerd over ben. Nu niet in de rol van CFO, maar vanuit een adviserende rol: het beter maken van organisa-ties. Het is fantastisch om bedrijven nog succesvoller te laten zijn; door de mens, het proces, de data, het systeem en de organisatie samen te laten komen in een strategische ambitie en een logische management aanpak. Om de medewerkers, de klanten, leveranciers en aandeelhouders van deze organisaties het potentiële succes van transformatie te laten zien en beleven. Waar kan ik dat beter doen dan bij het meest globale en integrated big-4 kantoor in de rol van Finance Transformation Partner?

Wat zijn je uitdagingen in de nieuwe functie?

De huidige ontwikkelingen in Informatie Technologie zijn mindblowing en gaan de functie finance de komende 10 jaar compleet transformeren. De overvloed aan data, het opkomen van robotics (artificial intelligence), the internet of things, globalisering en mobility, zullen de toegevoegde waarde van de finance functie hevig op de proef stellen. Self-service en instant informatie zullen ‘the name of the game’ worden. Het is aan ons deze veranderingen vorm te geven. De banen in finance zullen opnieuw gedefinieerd moeten worden en toegevoegde waarde en controls komen in een ander daglicht te staan. Competencies van ons allemaal maken meer dan ooit het verschil. Er zal een toenemend onderscheid zijn tussen de organisaties die deze veranderingen overkomen versus de organisaties die deze kansen juist weten te gebruiken om het beter te doen dan de concurrentie. Het zal mijn uitdaging zijn om EY op dit terrein als leidende adviseur in de markt te zetten.

Wat zijn jouw persoonlijke ambities?

Mijn doel is altijd geweest het verschil te maken. Voor de mensen en de organisaties met wie ik werk en voor de mensen om wie ik geef. Om succesvol te zijn in de keuzes die je maakt. Respectvol te zijn naar je omgeving. Om dingen je niet te laten overkomen. Om iets na te laten zonder herdacht te worden. En zoveel mogelijk te genieten terwijl ik daarmee bezig ben. Om iedereen te laten groeien tot waar je alleen maar van droomde. Over 10 jaar wil ik dan graag EY als een zeer succesvolle marktleider in advisory achterlaten. Een organisatie die finance transformatie duidelijk vormgeeft en haar cliënten hier winnend uit laat komen.

Auteur: Baart Koster

Fotograaf: Bettina Traas