Freek van Zoest

Freek studeert rechten en begint zijn carrière als advocaat bij NautaDutilh. Hij bouwt hier aan een Corporate/M&A praktijk. Na 5 jaar stapt hij over ‘naar het veld’ en bekleedt hij diverse juridische rollen binnen ABN AMRO. Hier werkt hij 13 jaar met veel plezier. Freek is september 2020 gestart als Senior Manager Juridische zaken Ondernemingsrecht Achmea waar hij naast de juridische inhoud ook de verantwoordelijkheid krijgt voor de aansturing van een team in de sterk veranderende verzekeringswereld.

Je hebt middenin een pandemie een carrièreswitch gemaakt. Hoe kijk je terug op dit proces?

Als een enorm leerzaam proces. De pandemie kwam dwars door de sollicitatieprocedure heen. Was het eerste gesprek nog op de gewone manier, zo zat ik ineens in het “nieuwe normaal” virtuele sollicitatiegesprekken te voeren. Dat vergde wel enige creativiteit en aanpassingsvermogen. Uiteindelijk wil je natuurlijk dezelfde boodschap overbrengen, maar moet je rekening houden met andere elementen. Hoe kom ik over op beeld, staat de camera goed en kijk in de camera (en dus niet naar je beeldscherm). Dat laatste vergt wel enige oefening trouwens (lacht).
Een pandemie schept ook wel een hoop extra onzekerheid. Ik heb me wel afgevraagd hoe slim het is om van baan te wisselen in coronatijd. Ik bedacht me dan telkens dat deze crisis ook voorbij gaat en dat de kans die me werd geboden mij een prachtige gelegenheid bood om mijn talenten te ontwikkelen in een nieuwe omgeving.

Hoe was je start in deze coronatijd?

Beginnen aan een nieuwe baan is altijd een spannende periode. Helemaal in deze uitzonderlijke tijd. Ik heb het ervaren als een ware vuurdoop. De eerste twee weken ben ik gelukkig nog veel naar kantoor geweest. Ondanks dat er weinig mensen waren gaf me dat toch gevoel bij de organisatie. Wat ik als erg bijzonder heb ervaren waren de fysieke kennismakingen met de mensen uit mijn team. Eén op één gesprekken die grotendeels in de buitenlucht plaatsvonden tijdens een wandeling op voor mij onbekende plekken. Je hebt dan echt wel andere gesprekken met elkaar dan in een vergaderkamer op kantoor.

Waarom heb je gekozen voor deze rol bij Achmea?

Achmea is een prachtig bedrijf met een meer dan gezonde bedrijfscultuur. Een organisatie die niet bang is om te veranderen als dat nodig is. Getuige ook de lange historie die het bedrijf heeft. Kortom, een dynamische en boeiende werkgever. De functie van Senior Manager Juridische Zaken Ondernemingsrecht bij Achmea biedt mij bovendien de mogelijkheid om op een meer strategische plek mijn management vaardigheden te benutten zonder de binding met de juridische inhoud te verliezen. Een bredere juridische rol dus met meer verantwoordelijkheden.

Wat wil je bereiken op zowel professioneel en persoonlijk vlak?

Op professioneel vlak heb ik altijd wel als droom gehad om ooit deel uit te maken van een Raad van Bestuur. Ik word graag uitgedaagd en treed met gezonde tegenzin buiten mijn comfortzone. Op persoonlijk vlak komt mijn behoefte om grenzen te verleggen tot uiting in de sport. Ik ben fanatiek triatleet, ik geniet ervan om op een gezonde manier het maximale uit mijzelf te halen.

Tekst: Baart Koster

Foto: Bettina Traas