Jaap Hoek

Jaap startte na zijn econometrie studie in de financiële wereld bij Robeco / IRIS. Hij maakte carrière onder andere als portefeuille manager fixed income en later multi-assets, deed sales bij Rabobank International en was verantwoordelijk voor fiduciair advies aan pensioenfondsklanten bij Robeco.

Je hebt recent een carrière switch gemaakt. Wat was daarvoor je drijfveer?

Voor mijn carrière switch naar Russell Investments was ik verantwoordelijk voor strategisch advies aan Robeco’s fiduciaire klanten. Met een klein team onder leiding van Bart Oldenkamp hebben wij fantastisch werk kunnen doen. Een van de hoogtepunten was de publicatie van de 5-Year Expected Returns die onze klanten een vooruitblik bood op het beleggingslandschap. Toen Robeco besloot om zich te heroriënteren op fiduciaire dienstverlening brak het moment voor mij aan om over een volgende stap na te denken. Het kunnen bijdragen aan een succesvolle fiduciaire dienstverlening is een van de meest dankbare, mooiste invullingen die ik als financiële professional aan mijn werk kan geven. Het samen optrekken met de klant, het hechte werk in een klein team en de bereidwilligheid van collega’s uit de grote organisatie om je te helpen is uniek. Toen Ingrid van Partners at Work mij in contact bracht met Russell Investments was ik er dan ook snel uit.

Hoe was je start in COVID-19 tijd?

Ik maakte een unieke start mee. Achter het pc-scherm met de camera aan leerde ik mensen kennen die op alle mogelijke plekken in de wereld zitten. Niet afgeleid door collega’s op kantoor was er zo voor ons ‘echt’ tijd om elkaar te leren kennen. Je merkt dan al snel de enorme passie en bereidwilligheid om onze klanten de beste dienstverlening te bieden. Al heel snel kon ik de ‘proof is in the pudding’ ervaren. Daarnaast verbaas ik me toch iedere keer weer hoe wij met elkaar de dienstverlening op een hoog niveau houden. Misschien is verbazen niet het goede woord. We werken in een sector waar kwaliteit, passie en ambitie essentieel zijn. Mijn drijfveer is om onze klanten, de pensioenfondsen,op topniveau te ondersteunen en te verrassen.
De opdracht waarvoor zij staan is immens groot en belangrijk. Het kunnen bijdragen aan een goed pensioen en/of betaalbare verzekering is dankbaar werk. Russell Investments is hierin zeer ervaren. Ik ben diep onder de indruk van alles wat ik tot nu toe heb gezien. Hier moeten onze klanten van blijven profiteren en het zou natuurlijk fantastisch zijn om nieuwe klanten te bedienen.

Wat wil je bereiken op professioneel en persoonlijk vlak op de wat kortere en langere termijn?

Ik startte mijn carrière met ambitie om te leren, om verschil te maken, om succesvol te zijn. Je komt echter al snel op een punt waar je in je kracht staat: Dit is de plek waar ik geniet van mijn werk en waar ik weet dat ik een waardevolle bijdrage kan leveren aan mijn drijfveer. Voor mij is dat de belangrijkste gids, op korte, maar ook op langere termijn. Op persoonlijk vlak merk ik dat de ontwikkelingen snel gaan. De korte periode tussen de twee banen heb ik onder andere gebruikt om mijn oudste dochter te verhuizen naar haar eerste kamer. Voor haar breekt nu ook een nieuwe periode aan. Net als ik ben ik ervan overtuigd dat zij volop van de veranderingen zal genieten.

Tekst: Baart Koster

Foto: Bettina Traas