Lizelle du Plessis

Lizelle begon haar internationale carrière in audit bij Coopers & Lybrand in Londen in 1995. Ze stapt over naar PwC Valuations in 1999. In 2000 sluit ze zich aan bij het Financial Institutions Groep van HSBC. In 2005 begon ze bij PwC Valuations in Amsterdam. In 2006 werkte ze bij Nedbank in Johannesburg in M&A. Ze besloot om terug te keren naar Nederland in 2009 en sluit zich opnieuw aan bij PwC. Ze is een registeraccountant (Zuid-Afrika) met een MSc Financial Management (Universiteit van Londen).

Waarom heb je deze stap in je carrière gemaakt?

Voordat ik wegging bij PwC was ik verantwoordelijk voor advisering aan banken, verzekeraars en investeerders inzake de koop en verkoop van leningen portefeuilles. In Nederland waren er maar weinig leningen portefeuille transacties in vergelijking met andere Europese landen zoals Duitsland, Ierland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Ik vond het absoluut geweldig om internationale investeerders zoals hedge fondsen te spreken over de Nederlandse markt en op dié wijze een markt te creëren voor de verhandeling van leningen portefeuilles.

Maar, na meer dan twintig jaar in een adviesrol weet je waar je krachten liggen. Naarmate je groeit in je rol als adviseur ben je verantwoordelijk voor het binnenhalen van een opdracht, de relatie met de klant en het managen van het team. Je raakt veel minder betrokken bij de details. Bijvoorbeeld als je een klant adviseert over een waardering zijn de junioren verantwoordelijk voor modelleren en dat vind ik juist super leuk!

En dan waren er andere factoren, zoals APG als een zeer interessant bedrijf en aantrekkelijke werkgever, een echte team cultuur en een meer maatschappelijke rol in de beleggingen van pensioengeld, die me heel sterk aanspraken.

Wat zijn de uitdagingen in je functie als senior credit analyst?

Ik ben verantwoordelijk voor het analyseren van bedrijven in de verpakkingsmaterialen, papier en pulp industrie, in de energiesector en diversified industrials. Er zijn rond 45 namen op mijn lijst en in een korte tijd is de lijst enorm gegroeid doordat andere bedrijven in deze sectoren richting de kapitaalmarkt gingen om overnames te financieren of om te herfinancieren tegen de huidige lage rentetarieven. Ik vind het een behoorlijke uitdaging om al deze bedrijven te analyseren. En dan moet ik ook nog ideeën genereren om waarde te creëren in onze portefeuille.

Wat verwacht je te kunnen realiseren op de korte en lange termijn?

Ik wil zo snel als mogelijk “coverage” overnemen van alle bedrijven op mijn lijst. Op termijn wil ik doorgroeien als expert op het gebied van beleggingen in obligaties en leningen (credits).

Welke ervaringen of expertise kan je vanuit vorige functie(s) meenemen in je nieuwe rol?

Mijn team bij APG was op zoek naar iemand die de werking van een bedrijf begrijpt en een fundamentele opinie kan formuleren met betrekking tot de kredietwaardigheid van een bedrijf. Ik ben een expert in de waardering van eigen vermogen van bedrijven vanwegen de verscheidenheid van rollen binnen Valuations en M&A gedurende een periode van 15 jaar. Bij beleggingen in credits gaat het niet over “upside potential” maar over “downside protection”.

Auteur: Baart Koster

Fotograaf: Bettina Traas