Marc-Jan Kroes

Na te zijn opgegroeid in Quito, Ecuador ben ik in 1998 naar Nederland gekomen om Bedrijfseconomie te studeren in Rotterdam. Ik ben mijn werkend leven gestart als Trainee Finance & Control bij de KLM. Na mijn traineeship heb ik de overstap gemaakt naar ING. Tijdens deze periode heb ik als management accountant de bank -en verzekeringsonderdelen van ING goed leren kennen. Leidinggeven het ik mogen leren bij ING Investment Management en bij ING Payments. Na ongeveer 10 jaar heb ik de overstap gemaakt naar de Rabo Vastgoedgroep waar ik CFO werd van hun Communicatie Infrastructure Fund. Om vervolgens in 2012 mijn overstap te maken naar de NWB Bank. De functie van Hoofd Finance & Control heb ik bijna 8 jaar voor deze bank uitgeoefend.

Je hebt recent een overstap gemaakt van NWB Bank naar ORIX als Head of Group Finance & Business Control. Kan je iets vertellen over de ORIX organisatie?

ORIX Corporation is een Japans conglomeraat actief in de financiele dienstverlening. Een onderdeel hiervan is ORIX Europe. In deze holding zijn vooral de buitenlandse Asset Management activiteiten van ORIX Corporation ondergebracht. Business Units die onder ORIX Europe vallen zijn onder andere Robeco (NL), Harbor Capital (USA) en Boston Partners (USA). Het team Group Finance & Business Control heeft als belangrijke taak het verzorgen van de consolidatie en de (financiele) management rapportages richting de Management Board ORIX Europe en ORIX Corporation in Tokyo.

Waarom heb je deze stap gezet? Wat trok je aan in de functie en de organisatie?

Omdat ik toe was aan een nieuwe uitdaging en omdat ik het internationale karakter van deze functie in mijn vorige banen heb gemist. Verder trok mij het diverse speelveld aan, net als de taak die er ligt om belangen en mensen met elkaar te verbinden.

Hoe ervaar je het om te werken in een internationale organisatie?

In mijn eerste weken ervaar ik het werken in een internationale organisatie als prettig en afwisselend. In elk team en in elke organisatie is ieder persoon sowieso uniek met zijn of haar eigen talenten, leerpunten en ambities. Door de mix van culturen, achtergronden, talen en ervaringen wordt dit enorm versterkt. Doordat je met verschillende culturen werkt word ik me bovendien bewust van het feit dat we als Nederland maar een klein landje zijn. Overigens een klein landje met een belangrijke footprint, zeker in financiële dienstverlening.

Wat zijn je plannen voor de korte en lange termijn?

Op de korte termijn wil ik iedereen binnen ORIX Europe en de andere stakeholders goed leren kennen. Verder wil ik een goed beeld krijgen van alle activiteiten die we als afdeling Group Finance en Business Control uitvoeren of (nog) niet uitvoeren.
Doen we de juiste dingen en doen we de dingen die we willen en moeten doen goed?
Om dat fundament op middellange termijn verder uit te bouwen.

Tekst: Baart Koster

Foto: Bettina Traas