Marleen Barents-Jager

Marleen is meer dan 22 jaar werkzaam in de financiële wereld bij o.a. Mees Pierson, Prudential-Bache en Franklin Templeton. Voor haar overstap naar Russell Investments werkte ze 8 jaar met plezier bij Principal Global Investors. Business development en relationship management is, naast werken voor Amerikaanse vermogensbeheerders, de rode draad in haar carrière.

Je hebt recent een carrière switch gemaakt. Wat was daarvoor je drijfveer?

Toen ik door Partners at Work werd benaderd voor deze rol bij Russell Investments was ik eigenlijk niet op zoek naar een nieuwe baan. Ik verdiepte me in Russell’s product range en onderscheidende vermogen en daarmee was direct mijn interesse gewekt. Voeg daar aan toe de vele gesprekken met professionele, gedreven en aardige Russell collega’s en de keuze was gemaakt! Ik ben ervan overtuigd dat Russell met zijn zeer diverse productenpallet en diensten juist is gepositioneerd voor de toekomst in deze snel veranderende en steeds veeleisender asset management business. Russell wil meer zichtbaarheid in de Wholesale markt en mijn sales ervaring en netwerk zet ik daar graag voor in. Met veel enthousiasme en vertrouwen ga ik dan ook werken aan het opbouwen en verder uitbreiden van deze markt in de Nordic- en Benelux regio. Ik heb er veel zin in!

Hoe was je start in deze bijzondere tijd?

Een carrière move maken midden in een pandemie als Covid-19 met alle bijbehorende restricties als ‘no travel allowed’ en bijna 100% ‘working from home’ is natuurlijk heel bijzonder. Mijn eerste weken bij Russell bestonden dan ook veelal uit ‘video calls’ waarbij het mij opviel hoe professioneel Russell dit heeft opgepakt. Niet alleen op IT-gebied werkt alles prima maar ook de product updates, market overviews en teammeetings vind ik inhoudelijk sterk.

Het vele thuiswerken ervaar ik gelukkig ook vooral als een positief iets: ik kan ook thuis efficiënt werken met weinig afleiding, met dank ook natuurlijk aan onze twee basisschool kinderen die al snel redelijk zelfstandig “thuis naar school” gingen en de goede rolverdeling met mijn man.

Wat wil je bereiken op professioneel en persoonlijk vlak?

Ik wil de “Russell Investments” naam vestigen bij het Wholesale- en Sub-advisory segment. Dat Russell naamsbekendheid heeft gekregen door destijds de Russell Index op te zetten is mooi. Het is nu mijn schone taak om verder uit te dragen dat Russell tot de wereldtop behoort als het gaat om het selecteren en aansturen van externe managers. Het naar de wensen van de klant structureren van een multi-manager portefeuille en het kunnen aanbieden van o.a. Transition Management, Currency overlays, Trading facilities vormt een mooie nieuwe uitdaging voor mij. Samen met de klant in overleg en de diepte in om tot oplossing van een vraagstuk te komen. Voor mij leerzaam en uitdagend.

Ik vind het belangrijk om ook mijzelf te blijven ontwikkelen en verbreden en dat kan nu. Ik ben sterk in netwerken en relaties opbouwen. Het geeft mij energie om iets te kunnen betekenen voor mensen op financieel c.q. beleggingsgebied. Relaties opbouwen vanuit een positie als ‘solutions provider’, een echte gesprekspartner zijn, vind ik geweldig.

Ik voel me na een paar weken na mijn start al thuis bij Russell en echt onderdeel van de enthousiaste en zeer gedreven (internationale) teams. Dat zegt heel wat in deze door Covid-19 ontstane thuiswerk-wereld.

Tekst: Baart Koster

Foto: Bettina Traas