Fons Lute
Dit is mijn 32e jaar in de beleggingswereld, die ik grotendeels bij pensioenfondsen en institutionele vermogensbeheerders heb doorgebracht. Russell Investments is – geloof het of niet – mijn 10e werkgever. Een gevarieerde carrière, die mij een veelzijdige ervaring als professionele belegger heeft opgeleverd. Het heeft me gewend gemaakt aan verandering, zowel in het werken in verschillende teams als met andere beleggingsdoelstellingen en –voorkeuren. Mijn interessantste perioden waren bij PF Hoogovens, Blue Sky Group, PGGM, Cyrte en BlackRock Solutions.
Waarom heb je deze stap in je carrière gemaakt?
Toen Partners at Work mij benaderde voor een mooie functie bij Russell Investments was de omvang en de reputatie van de onderneming een grote trigger om deze stap te zetten. Russell Investments heeft een wereldwijd netwerk van lokale specialisten, maar is minder groot dan Blackrock. Dat maakt de organisatie wendbaar en geeft meer ruimte voor innovatief denken, wat het voor mij erg aantrekkelijk maakt. Feitelijk in een soortgelijke rol blijf ik nauw verbonden met een beleggingsteam in Londen, terwijl ik in een groter gebied binnen Europa ingezet wordt om beleggingsportefeuilles te beheren en te verbeteren en daarover met opdrachtgevers te communiceren.
Wat zijn de uitdagingen in je nieuwe functie?
Russell Investments blijkt een hele leuke en inhoudelijk sterke vermogensbeheerder te zijn. Ik had niet verwacht dat de analytische vaardigheden – de combinatie van goede mensen en hoogwaardige modellen – zo sterk zouden zijn. Ik werk in het multi-asset team en ik wil graag een bijdrage leveren om het productenpalet te verbreden. In mijn eerste maanden heb ik een ambitieus voorstel gedaan voor het combineren van alternatieve met traditionele beleggingen in één raamwerk. Mijn stelling is dat alternatieve beleggingen helemaal niet zo bijzonder zijn wanneer je ze op een andere manier bekijkt dan de meeste mensen doen. Het mooie van Russell Investments is dat de organisatie tot de wereldtop behoort als het gaat om het selecteren en aansturen van externe vermogensbeheerders. Met die kennis kunnen multi-manager portefeuilles worden gestructureerd van alternatieve beleggingen, vooral in vastrentende waarden. Dat sluit dan uitstekend aan bij de tendens van financiële disintermediatie die in Europa eindelijk op gang komt en die in de komende jaren onder institutionele beleggers steeds populairder zal gaan worden. Als dat lukt heeft de organisatie iets unieks in handen waar opdrachtgevers behoefte aan hebben en kan dat bijdragen om het vermogen onder beheer verder te laten groeien.
Wat zijn jouw persoonlijke ambities / toekomstverwachtingen?
Toen ik rond de dertig jaar oud was had ik al in de gaten dat mensen in de toekomst langer zouden doorwerken. Ik heb me toen voor-genomen zeker tot 67 jaar te blijven. Wat ik mooi vind is dat ik nog steeds in staat ben in mijn vakgebied bij te blijven en mensen kan inspireren om in het beleggen nieuwe wegen in te slaan. Met een andere voor-spelling – dat de kans groot zou zijn dat ik rond mijn 50e door de jonge garde links en rechts zou worden ingehaald – heb ik dus al korte metten gemaakt. Mijn ambitie is om nog een paar toonaangevende artikelen op be-leggingsgebied te schrijven en zo een bijdrage te leveren aan echte “thought leadership”.
Auteur: Baart Koster
Fotograaf: Bettina Traas