Wouter Sturkenboom
Klaar voor maximale impact op een groot platform
Hij is net 38 jaar geworden en dus nog jong genoeg om talent te mogen heten, tegelijkertijd heeft hij al veel ervaring in de wereld van het internationale beleggen. Met het aantrekken van Wouter Sturkenboom bewees Northern Trust Asset Management zowel zichzelf als Sturkenboom een dienst. In een gesprek met Josephine van der Vossen van Partners at Work blijkt hoezeer de kersverse Chief Investment Strategist (CIS) zich al thuis voelt. Wat mede te maken heeft met de enthousiaste en zeer gedreven collega’s die Sturkenboom om zich heen heeft. Ook naar de uitdaging om als hoogst verantwoordelijke op verschillende borden te schaken, ziet hij uit. “Mijn targets zijn heel duidelijk en tegelijkertijd heel moeilijk te kwantificeren.”
De gesprekslocatie ten kantore van Northern Trust Asset Management bevalt hem. Vooral de relatieve rust van zijn nieuwe Amsterdamse stek geeft een goed gevoel. “We zitten hier midden in wat je het Manhattan van Nederland kunt noemen. Want de Zuidas is natuurlijk een fantastisch kantorenpark, geen misverstand daarover, maar tegelijkertijd ook wel klein. Soms mis ik het ‘bigger than life’ gevoel van Amerika nog wel.” Sturkenbooms referentiekader is dan ook tweeënhalf jaar Midtown New York, waar hij zich voor Russell Investments bezighield met beleggingsstrategie. Behalve in het bezit van die waardevolle internationale werkervaring in New York en daarvóór drieënhalf jaar in Londen, kan Sturkenboom leunen op een brede ‘Bildung’. Aan de Universiteit van Maastricht studeerde hij economie en kreeg hij de kans in Washington D.C. te gaan studeren. Daar viel zijn keuze op de studie International Affairs, een mengeling van verschillende vakgebieden, waaronder political science, economie en conflict theory. Het verschafte hem de essentiële kennis voor de beleggingsprofessional die hij wilde worden, zeker in een wereld waarin politiek en economie weer meer met elkaar verweven raken.
En dan was er gedurende de eerste jaren van zijn carrière als macro-analist/beleggingsstrateeg bij Kempen nog baas en CIO Lars Dijkstra. Die deed een belangrijke duit in het zakje van Sturkenbooms ontwikkeling. “Lars was een fantastische mentor voor mij. Onder zijn bezielende leiding heb ik het vak van beleggingsstrateeg écht geleerd.” Na die Kempen-jaren in een groeiende organisatie met de interessante dynamiek die daarbij hoort, volgde dus Russell Investments. “Daar kreeg ik de kans als senior beleggingsstrateeg de hele beleggingsfilosofie en –strategie helemaal vanaf de grond opnieuw op te zetten. Bovendien bood Russell mij de kans dat in het buitenland te doen, en die kans kwam precies op het goede moment voorbij. Ik was net dertig en wonen en werken in het buitenland was een wens. Toen kon het bovendien nog makkelijker, want ik had op dat moment geen gezin.” Hij maakte zodoende de sprong naar internationale ervaring die hij niet had willen missen. Inmiddels is Sturkenboom vader van twee jonge kinderen en het aantrekkelijke aanbod van Northern Trust Asset Management lonkte daarom niet alleen vanwege de functie en verantwoordelijkheden. “Mijn zoontje was net op de leeftijd om naar de basisschool te gaan, dus voor een terugkeer naar Nederland was dit een heel goed moment. Ook dat heeft een belangrijke rol bij onze keuze gespeeld. Mijn vrouw heeft hier een grote stem in en dat hoort ook zo, denk ik.”
Wat is er veranderd vergeleken met jouw vorige rol?
Allereerst is het spectrum dat ik nu moet coveren breder. Bij Russell was dat EMEA, nu is dat óók Azië en de Pacific. Daarnaast opereer ik binnen Northern Trust Asset Management op een veel groter platform. De impact die dat heeft, hoe ik mijn beleggingsvisie hier als eindverantwoordelijke kan implementeren, maar ook de uitstekende lokale support die ik krijg, vind ik een enorme plus.
Als verantwoordelijke voor APAC zit je daar in Amsterdam wel heel ver vandaan.
Dat zou je denken, maar Amsterdam is een logische locatie omdat het middenin de EMEA-regio ligt en veel van onze klanten hier zijn mondiaal opererende institutionele beleggers. Daar komt bij dat Nederland voorloopt in de wereldwijde trend van ESG- en belastingvriendelijk beleggen, hetgeen voor Northern Trust Asset Management ‘key markets’ zijn.
Krijg jij targets mee, wat is voor jou jouw persoonlijke doelstelling?
Mijn targets zijn heel duidelijk en tegelijkertijd heel moeilijk te kwantificeren. Mijn eerste verantwoordelijkheid is om beleggingsinhoudelijk waarde toe te voegen, met een focus op het verbreden en verdiepen van onze analyses voor de regio’s EMEA en Asia Pacific. Van mij wordt verwacht dat ik met mijn beleggingsvisie op strategisch en tactisch gebied waarde toevoeg en dat ook concreet laat zien. Daarnaast behoort het tot mijn taak om zo goed mogelijk ondersteuning te bieden aan de business en Northern Trust Asset Management’s clients. De communicatie die daar onderdeel van is, moet goed verlopen zodat de mensen weten wat we moeten doen en waarom we dat zo doen.
Wij vinden jou een mooi voorbeeld van een succesvolle Nederlander die het ook internationaal goed doet. Wat zou jij mensen aanraden?
Het begint er simpelweg mee dat als je het niet probeert, het ook niet gaat gebeuren. Daarnaast is mijn advies: wees vooral niet geïmponeerd. Blijf gewoon jezelf en werk vanuit je kracht. Laat jezelf horen. Daarbij moet je je overigens wel bewust zijn van de cultuurverschillen die er zijn. Mijn ervaring is dat je zo ongeveer iedereen je mening mag meedelen, toch verschilt de beste manier om dat te doen echt per cultuur. In Amerika, waar teamstructuur steil hiërarchisch is, moet je je woorden wat anders kiezen in gesprek met de baas of de baas van je baas, dan in Nederland. Daar zijn organisatiestructuren wat platter. Wonen en werken in het buitenland verbreedt echt je perspectief en verdiept je ervaring, wat ik als heel waardevol heb ervaren. Ik kan het dus iedereen die de kans krijgt, aanraden.
Wat is jouw persoonlijke ambitie? Om CIO te worden?
Niet noodzakelijkerwijs. Dat hangt sterk af van de concrete invulling van die rol bij de partij waarbij je werkt. Je hebt CIO’s die beleggingsinhoudelijk ontzettend druk zijn en je hebt CIO’s die eigenlijk vooral managers zijn. Zelf ben ik heel graag bezig met beleggen, met het beleggingsproces en de –filosofie, met de korte- en lange termijn. Hoe je dat inregelt bijvoorbeeld. Ook boeit behavioral finance mij zeer, daar geloof ik ook heel erg in. Ik kijk dus eigenlijk naar de inhoud van het werk en wat voor titel daaraan hangt vind ik niet zo belangrijk.
In het voortraject naar Northern Trust Asset Management heb je vastgesteld dat jullie goed bij elkaar passen. Als je het vakinhoudelijk bekijkt hoe matchen de investment beliefs van jouw werkgever dan met die van jou?
Ten eerste is een grote fiducaire verantwoordelijkheid een hoeksteen van de cultuur van Northern Trust Asset Management, hetgeen de drijvende kracht is achter een principiële beleggingsfilosofie. Daarnaast onderscheidt NTAM zich met een cultuur van samenwerking, intellectuele nieuwsgierigheid en ruimte voor verschil in mening. Op basis hiervan zie ik veel ruimte voor nieuwe ideeën omtrent, en creatieve oplossingen voor, beleggingsvraagstukken die leiden tot betere uitkomsten voor onze klanten. Ook ben ik enthousiast over hoe men hier de korte en lange termijn bij elkaar brengt. Bij NTAM is ‘performance chasing’ uit den boze en we doen ook niet mee aan de laatste ‘mode’. Er is een duidelijke methodiek die met een blik op de toekomst de richting bepaalt en tegelijkertijd de flexibiliteit biedt om tijdig bij te sturen. Ik geloof namelijk erg in de toegevoegde waarde van actief asset allocatie beleid, en zeker die combinatie van korte- en langetermijn is daarbij heel krachtig. Dus met het beleggingsidee dat je alles maar passief moet laten lopen, ben ik het absoluut niet eens en dat geldt voor NTAM ook.
Tekst: Baart Koster
Foto: Bettina Traas