Janwillem Bouma

Na mijn studie bedrijfseconomie ben ik bij Shell aan de slag gegaan als “young graduate” in Finance. Na voor Shell over de wereld te hebben gezworven, werd ik in 2010 Managing Director voor Shell Pensions NL. Dertig jaar Shell; vorig jaar tijd voor wat nieuws; partner bij Montae. En toen klopte CB APF aan de deur; een opportunity die ik niet kon laten schieten! Ook ben ik voorzitter van het bestuur bij Pensioenfonds Hoogovens en actief op nationaal en internationaal pensioenterrein.

Je hebt eerder een carrière switch gemaakt vanuit de olie en gasindustrie naar de pensioenwereld. Wat heb jij geleerd in je jaren als Managing Director voor de Shell pensioenfondsen in Nederland?

Mensen om me heen zeiden destijds “Als je in pensioen begint laat het je niet meer los”. Nou, dat klopt. Pensioen is het leven waardoor je in de breedte en diepte intellectueel uitgedaagd wordt. Het maakt niet uit welke pagina je in de krant openslaat, het is vaak van belang voor pensioen. Of het nu gaat om maatschappelijke of demografische veranderingen of (macro-) economische of technologische ontwikkelingen: hoe blijf je “in control” in die turbulente omgeving sinds de financiële crisis? Mijn houvast is gestructureerd business development en dat onderdeel maken van het DNA van het pensioenfonds. Of dat voor iedereen in de sector geldt vraag ik me weleens af. Ook belangrijk: het terugwinnen van het vertrouwen van de samenleving in de pensioensector. Dat begint volgens mij met het antwoord op de vraag welk probleem we voor deelnemers oplossen. Is de aangeboden pensioenregeling voldoende? Etiketten als DB of DC doen er niet toe. Garanties zijn er in pensioen steeds minder en pensioenoplossingen gaan steeds meer op elkaar lijken, namelijk op de combi van premie plus beleggingsresultaat. Onderliggende waarden winnen daarmee aan belang.

Recent ben je benoemd tot Voorzitter van het bestuur van CB APF. Hoe ben je hiertoe gekomen?

Door mijn werk in de sector ken ik CB APF sinds de oprichting. De APF-wereld is nog steeds relatief nieuw en wat mij betreft onderdeel van het pensioen van de toekomst. Het bestaansrecht moet wel verdiend worden door schaal met waardevolle oplossingen, waarbij de deelnemer op de eerste plaats staat. Het gedifferentieerde aanbod van CB APF rust op deze pijlers. Inmiddels heeft het laten zien dat het er is. Nu doorpakken is het devies en aan mij de vraag om dat te ondersteunen. Hoe mooi is dat?

Wat zijn voor jou in deze functie de belangrijkste uitdagingen?

Ontwikkelingen gaan in rap tempo. Technologie speelt een rol, maar niet alles is maakbaar en schaalbaar. De gebruikelijke groeipijn voorkomen is een noodzakelijke voorwaarde voor succes. Maar dat is niet genoeg. Focussen op wat de deelnemer drijft en daarnaar handelen is essentieel. Een APF is niet commercieel, maar doet commercie in het belang van de deelnemer. Met verdere integratie van maatschappelijk verantwoord beleggen is de juiste pensioenoplossing wellicht de combi van welvaart (premie plus beleggingsresultaat) en welzijn? De gevolgen van de lage rente-omgeving en de nationale pensioendiscussie… alles komt langs in deze job. Het vinden van de juiste balans tussen al deze vraagstukken is voor mij de belangrijkste uitdaging. Met plezier ga ik die aan!

Wat zijn jouw persoonlijke uitdagingen voor de toekomst?

Pensioen is een prachtig product met een inherente complexiteit. Mijn streven is om met mijn kennis en ervaring het pensioen dichtbij en behapbaar te maken. Daarmee wil ik bijdragen aan het behoud van de koppositie van de Nederlandse sector in de Melbourne Mercer Global Pension Index en tegelijkertijd zorgen dat CB APF een speler is die het verschil maakt.

Tekst: Baart Koster

Foto: Bettina Traas